حضرت آیت الله یعقوبی، در دیدار با دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام): جهان، در عصر شکوفایی مکتب تشیع به سر میبرد
بسمه تعالی
حضرت آیت الله یعقوبی، در دیدار با دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام): جهان، در عصر شکوفایی مکتب تشیع به سر میبرد
مرجع عالیقدر، حضرت آیت الله شیخ محمد یعقوبی (دام ظله) در دفتر خود در نجف اشرف[1]، میزبان دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام)، حضرت آیت الله شیخ رضا رمضانی (دامت برکاته) و تعدادی از دستیاران ارشد ایشان و هیئت همراه بودند.
در این دیدار، مرجع عالیقدر از حسن انتخاب آیت الله رمضانی برای این جایگاه شریف، ابراز خشنودی کردند؛ شخصیتی که دارای فضل علمی بالا بوده و از توانایی اداره امور تبلیغی و حکمت و آرامش در عبور کردن از مشکلات و حلّ آنها برخوردار میباشد.
در ادامه حضرت آیت الله رمضانی، هدف از تأسیس مجمع را (از سی سال قبل)، برقرای ارتباط با پیروان مکتب اهل بیت (علیهم السلام) در سرتاسر کشورهای دنیا و آشنایی ایشان با یکدیگر، حمایت از تشیع، نشر معارف اهل بیت (علیهم السلام) و توانمند سازی ایشان در کشورهای خود، بیان داشت.
سپس ایشان به تشریح وظایف و مسئولیتهای مجمع و دستاورهای آن در زمینههای تألیف و انتشار کتب و تبلیغ به زبانهای مختلف، تأسیس دانشگاهی مشتمل بر تخصصهای مختلف با هدف به کارگیری فرزندان ایشان، در زمینههای علمی و شغلی در جوامع شیعه، پرداخت.
مرجع عالیقدر در ضمن سخنان خود، تأسیس این مجمع را ستود و فرمود: این ساختار مبارک، پاسخی به سخن خداوند متعال است، آنجا که میفرماید: «وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ؛ و از نعمت پروردگار خويش [با مردم] سخن گوى»[2]. نعمتی که به ما دستور داده شده تا از آن سخن بگوییم و آن را منتشر سازیم، ولایت اهل بیت (علیهم السلام) است. آنگونه که آیات شریف دیگری ـ همانطور که روایات شریف اهل بیت (علیهم السلام) مفسّر آنهاست ـ نیز بدان اشاره دارد: «ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِيمِ؛ سپس در همان روز است كه از نعمت [روى زمين] پرسيده خواهيد شد»[3] و آیه «وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي؛ و نعمت خود را بر شما تمام گردانيدم».[4]
ایشان در ادامه بر لزوم کار و تلاش و استفاده از امکانات مورد نیاز، برای رسیدن به اهداف مورد انتظار مجمع، تأکید کردند.
حضرت آیت الله یعقوبی (دام ظله) فرمودند: امروز جهان، در عصر شکوفایی مکتب تشیع به سر میبرد و امید داریم که اسلام حقیقی که ائمه اهل بیت (علیهم السلام) از جدّ بزرگوار خود حضرت محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله) نقل کردهاند، به سرعت گسترش یابد؛ چرا که این مکتب، با فطرت پاک انسانی و عقل سلیم، هماهنگی دارد و پیشوایان معصوم (علیهم السلام) با این فرمایش خود بدان تأکید کردهاند: «اگر مردم خوبیهای سخن ما را بدانند، قطعا از ما پیروی میکنند».[5]
مرجع عالیقدر (دام ظله) در پاسخ به شگفتی میهمان محترم، از مباحث فقه اجتماع و تطبیق آن بر مسائل روز و اینکه این مباحث افق تازهای را در فقه اسلامی گشوده و توانایی آن در سازماندهی زندگی بشر در همه زمینهها، بر ضرورت پیگیری این مباحث از سوی حوزههای علمیه نجف و قم و غیر آن دو، و تلاش در مطرح کردن آنها و تحقیق در موردشان (همانند تحقیقی که خود ایشان در کتاب امر به معروف و نهی از منکر، در دو جلد انجام دادهاند) تأکید کردند؛ چرا که در غیر این صورت اغلب احکام دین، ناکارآمد و کم فایده شده و دین اسلام، در ارائه نظامی کامل در رهبری بشر، ناتوان جلوه مینماید.
سپس ایشان به بیان شواهدی از روایات پرداختند که در آنها، امام باقر (علیه السلام)[6] بر وجود قدرت و تأثیرگذاری شارع مقدس اسلام بر حکمرانی اشاره داشته، تا از این رهگذر بتواند احکام دین را آنگونه که خداوند متعال اراده فرموده، پیاده سازد.
ایشان به اهمیت ایجاد نهضتی تبلیغی، بنابر دستورات قرآن کریم و علوم آن اشاره کردند؛ چه آنکه قرآن ثقل اکبر است و روشنگر هر چیزی میباشد و به پیروی از اهل بیت (علیهم السلام) و تمسّک جستن به ولایت ایشان فرامیخواند. پس قرآن بهترین گزینهای است که مردم میتوانند بدان روی آورده و در این زمینه به آن اعتماد کنند.
سپس مرجع عالیقدر بر توجه بیشتر به کشورهایی که مبلغان کافی در آنجا وجود ندارد، همچون قاره آفریقا تأکید کردند؛ زیرا وجدان اهالی آن سرزمینها پاک بوده و در برابر ندای فطرت خویش، تسلیم هستند. بنابراین باید تعداد مبلغان، زیاده شده و حوزههای علمیه بیشتری تأسیس شود، تا فرزندان آن سامان را برای هدایت ملتهای خویش تربیت کنند؛ چه آنکه ایشان به زبان و طبیعت و فرهنگ مردم خویش آشناتر هستند.
همچنین ایشان به این نکته اشاره کردند که بهترین روش برای جلب مردم و نزدیکترین وسیله تقرّب به خداوند متعال، طرحهای خیرخواهانه برای کمک به مردم و رفع نیازهای آنها و پروژههای سرمایهگزاری است تا جوانان را به کار گرفته و اسباب زندگی کریمانه را برایشان فراهم سازد.
ایشان ـ همانطور که در یکی از کتب خویش[7] بیان کردهاند ـ از اموری که مانع گسترش تشیع است و آوازه آن را مخدوش ساخته و مردم را از آن متنفر میسازد و سدّی در برابر پذیرش آن میشود، برحذر داشتند.
در پایان این دیدار، مرجع عالیقدر (دام ظله)، خواستار برقراری ارتباط علمی و عملی بیشتر و تبادل تجارب بین دو حوزه نجف اشرف و قم مقدسه شدند و آنها را دو بالی که تشیع به وسیله آنها میتواند به پرواز درآید، توصیف کردند؛ چه آنکه هر دو ـ با اینکه دارای نقشهای مختلفی میباشند ـ دارای هدف و نقاط مشترکی هستند.
[1]. روز سه شنبه، 19 شوال 1442، مصادف با 10 خرداد 1400 شمسی
[2]. سوره ضحى، آیه 11.
[3]. سوره تکاثر، آیه 8.
[4]. سوره مائده، آیه 4.
[5]. معانی الأخبار شیخ صدوق، ج1، ص 180.
[6]. از يزيد صائغ است که گفت: از امام باقر (علیه السلام) شنیدم که فرمود: زنان از خانههای مسکونی ارث نمیبرند، ولی از قیمت آجر و چوب ارث میبرند. راوی گوید: به ایشان عرض کردم: مردم به این حکم راضی نیستند. فرمود: اگر ما حکومت را به دست گیریم، شلاقشان میزنیم و اگر به راه راست نیایند، شمشیر میزنیم (وسائل الشيعه، كتاب الميراث، ابواب ميراث همسران، باب6، ح11.
[7]. كتاب خطاب المرحلة، ج 9، ص 470.