حضرت زهرا (س) و اقامه حکم الهی

| |زمان مطالعات : 385
  • Post on Facebook
  • Share on WhatsApp
  • Share on Telegram
  • Twitter
  • Tumblr
  • Share on Pinterest
  • Share on Instagram
  • pdf
  • نسخه چاپي
  • save

حضرت زهرا (س) و اقامه حکم الهی([1])

الحمد لله رب العالمين وصلى الله على سيد خلقه أبي القاسم محمد وعلى آله الطيبين الطاهرين.

این سخن از پیامبر اکرم (ص) در روایات متعددی آمده که می فرماید : (برای هر چیزی حقیقتی است)([2])  مقصود از حقیقت ، روح و محتوای اصلی یک شئ که مایه قوام آن شئ است ، و بدون این حقیقت آن شئ چیزی جز قالبی صوری و ظاهری بی محتوا نخواهد بود . 

نماز دارای حقیقتی است و آن مناجات با خداوند متعال و تقرب به سوی او و دوری از منکر و فحشا است ، هر اندازه نماز از این حقیقت دور باشد ارزش آن کمتر می شود ، رسول خدا (ص) می فرماید : ( کسی که نمازش او را از فحشا و منکر باز ندارد هیچ بهره ای از نماز جز دوری از خدا حاصل نکرده است )([3]).

 آیه [إِيَّاكَ نَعبُدُ] در سوره حمد حقیقتی دارد و آن تبعیت تام از خداوند متعال و تسلیم امر ایشان بودن و بندگی او در تمام حرکات و سکنات است .

هر حقیقتی نیاز به نشانه ای دارد تا آن را آشکار کرده و وجود آن را اثبات کند ، و در صورت نبودن آن نشانه می توان گفت که آن حقیقت وجود ندارد و صرفا ادعایی بیش نیست ، حضرت امام کاظم (ع) در وصیت خود به هشام بن حکم این نکته را یادآور می شوند : ( ای هشام برای هرچیزی نشانه ای هست ، که نشانه خردمندی تفکر و نشانه تفکر سکوت است .)([4]) ، پس تا زمانی که نشانه یک چیز را ندیده ایم ، نباید آن شئ و یا ادعا را بپذیریم ، به همین جهت اوصافی را که به خود نسبت می دهیم و در شناسنامه ثبت می کنیم مانند مسلمان بودن ، شیعه بودن و پیرو اهل بیت (ع) بودن ، را باید به صورت مرتب مورد بازبینی قرار دهیم و مواظب باشیم که صرفا ادعایی بیش نباشند .

این مقدمه اشاره به وضعیت اسف باری است که ما مسلمانان در آن بسر می بریم و آن اینکه مدعی عناوین بسیاری هستیم لکن هیچ نشانه ای از وجود آنها در خود بروز نمی دهیم ، بلکه گاهی ممکن است بر عکس آن عمل کنیم و حرف و عمل ما با یکدیگر تطابق نداشته باشد ، به همین جهت  حضرت امام حسین (ع) در دعای عرفه به ما می آموزد که چگونه نسبت به کوتاهی خود در برابر خداوند متعال اعتراف کنیم : ( کسی که حقایقش مجرد ادعاست، چگونه ادعای او ادعا نخواهد بود؟)([5]) ، ائمه معصومین (ع) به ما یاد می دهند که از خداوند متعال اینگونه درخواست کنیم : ( خداوندا از تو استحقاق حقايق و واقعيات ايمان را طلب می کنم) ([6]).

مهمترین عنوانی که باید از وجود حقیقت آن در خود مطمئن شویم ، ایمان به خداوند متعال است ؛ زیرا این ایمان اصل دین و عامل اصلی سعادت انسان در دنیا و آخرت است ، در تأکید بر اهمیت این مسأله پیامبر گرامی اسلام (ص) و ائمه معصومین (ع) همواره مردم را به این حقیقت متوجه می ساختند و از کسانی که می گفتند : ( ما مؤمن هستیم ) می پرسیدند : ( حقیقت ایمان شما چیست )  و یا اینکه حقیقت آن را برایشان بیان می کردند ، مانند این سخن حضرت امام باقر (ع) که می فرماید : ( به حقیقت ایمان نمی رسید مگر آنکه در شما سه ویژگی حاصل شود ... تا آخر حدیث شریف)([7]).

آیات قرآنی و احادیث شریفه آنچه که باعث کامل شدن حقیقت ایمان می شود را بیان کرده اند ، خداوند متعال می فرماید : {نه چنین است، قسم به خدای تو که اینان اهل ایمان نمی‌شوند مگر آنکه در خصومت و نزاعشان تنها تو را حَکَم کنند و آن‌گاه به هر حکمی که کنی اعتراض نداشته، کاملاً تسلیم فرمان تو باشند}[8]

خداوند متعال در رابطه با این حقیقت قسم یاد می کند [فَلا وَرَبِّكَ] و حقیقت ایمان را به آن محصور می کند [لا يُؤمِنُونَ حَتى يُحَكّمُوكَ] که یکی از قواعد مهم عقیده اسلامی را به ما یاد می دهد ، و آن اینکه مهمترین مظهر توحید و ایمان به خداوند اقامه حکم الهی در زمین ، و جاری ساختن شریعت او در تمام شؤون زندگی ، و مراجعه به ایشان در هنگام داوری و پیروی از روش ایشان در زندگی است . این دو قضیه کاملا با یکدیگر تلازم دارند ، و علت اصلی تقابل میان ایمان و دشمنان آن به این مسأله باز می گردد که چه کسی دارای حق حاکمیت و تشریع  قوانین و راه و روش زندگی است ، آیا این حق خداوند متعال است که آفریننده جهان و انسان است و نسبت به مصالح و سعادت انسان آگاهی دارد ، و یا اینکه حق انسانی است که در تشخیص مسیر صحیح رسیدن به سعادت ناتوان است ، و به دلیل احوالات متغیر انسان ها مصالح و منافع آنها همواره در تعارض با یکدیگر است ، خداوند متعال می فرماید : { اگر حق تابع هوای نفس آنان شود همانا آسمانها و زمین و هر که در آنهاست فاسد خواهد شد}[9].

این آیه مبارکه تأکید می کند که ایمان حقیقی باید دارای این سه ویژگی باشد:

1-    بازگشت به شریعت الهی که توسط پیامبر (ص) و ائمه معصومین (ع) و بعد از ایشان توسط علمای مخلص و عامل به مردم تبلیغ شده است ، خداوند متعال در آیه قرآنی که بیان شد به رسول خدا (ص) می فرماید [حَتَّى يُحَكِّمُوكَ] یعنی تا زمانی که مردم در همه کارها و امور خود به تو باز گردند و از تو کسب تکلیف بکنند ، و غیر تو را بر کارهای خود حاکم قرار ندهند ، و اینکه هر قانونی که بشر آن را وضع کند و از شریعت الهی برگرفته نشده باشد ، باطل خواهد بود و با اصل ایمان به خدا مخالف خواهد بود ، و هیچ کس حق ندارد قانونی را بر اساس چیزی خارج از نصوص شرعیه وضع کند .

2-    تسلیم این احکام شوند و به آنها ایمان بیاورند ، خواه به مصلحت آنها پی ببرند و علت تشریع آنها را بدانند و یا اینکه نسبت به علت تشریع آنها اطلاعی نداشته باشند ، و اگر کسی آنها را مورد تمسخر قرار داد و ادعا کند که این احکام مخالف حقوق انسان و با آزادی ، عدالت و برابری در تنافی هستند، و یا اینکه بگوید این احکام نشان دهنده عقب ماندگی هستند و پاسخ گوی نیازهای زمانه نیستند و از این قبیل تهمتها نباید احساس خجالت و شرمندگی کنند .

3-    به این احکام پایبند باشند و آنها را در زندگی خود جاری سازند بدون اینکه میان آنها تفاوتی قائل بشوند ، نه اینکه صرفا احکامی را انجام دهند که مطابق با میل و منافع آنها باشند و در صورتی که با منافع آنها سازگار نباشند آنها را کنار بگذارند . در واقع صداقت ایمان زمانی ظاهر می شود که حکمی برخلاف میل و منفعت انسان باشد ولی با این حال خود را ملزم به انجام آن می داند و به آن عمل می کند .

شیخ کلینی در کتاب اصول کافی با سندی صحیح از عبدالله بن یحیی کاهلی نقل می کند : که حضرت امام صادق (ع) می فرماید : ( اگر چنانچه مردمی خدای یگانه و بی شریک را پرستش کنند و نماز را بپا دارند و زکات را بدهند و حج خانه خدا را بجای آورند و ماه رمضان را روزه دارند سپس به چیزی که خدا امر کرده و یا پیامبر ساخته اعتراض کنند و بگویند : که چرا برخلاف آن نساخته ؟ یا در دل خود چنین اعتراضی کنند به همین اعتراض مشرک شوند ، سپس این آیه را تلاوت فرمود : به پروردگار تو سوگند ایمان نیاورند .... سپس حضرت صادق علیه السلام فرمود : بر شما است که تسلیم باشید .)([10]).

قرآن کریم نیز در آیات بسیاری به این حقیقت تأکیده کرده است ، خداوند متعال می فرماید : {هیچ مرد و زن مؤمنی را در کاری که خدا و رسول حکم کنند اراده و اختیاری نیست}[11]، همچنین می فرماید: { این است راه راست من، از آن پیروی کنید و از راههای دیگر که موجب تفرقه شما از راه اوست متابعت نکنید. این است سفارش خدا به شما، شاید پرهیزکار شوید}[12]، و در آیه دیگری می فرماید : {همانا دین پسندیده نزد خدا آیین اسلام است}[13]، و  {هر كه جز اسلام دينى ديگر جويد هرگز از وى پذيرفته نشود و وى در آخرت از زيانكاران است}[14].

روایات شریفه نیز مملو از این معانی هستند ، و احکامی که امروزه به آنها احوال شخصی گفته می شود مورد تأکید ویژه ائمه (ع) قرار گفته اند ، و اجازه نمی دادند که کسی به احکام وضعی عمل کند ولی احکام شرعی را ترک کند ، چرا که این احکام مسائل مهمی را در زندگی انسان تنظیم می کنند مانند ازدواج ، طلاق و ارث که هر گونه خلل در آنها باعث وقوع انسان در محرمات فراوانی در فرزندان و اموال خود می شود ، و نمی توان آنها را به دلیل تقیه و مانند آن کنار گذاشت زیرا قضایایی شخصی هستند و با سیاستهای حکومت در تعارض نیستند ، بلکه باید تلاش کنند تا با وسایل در دسترس مردم را نسبت به آنها اقناع کنند([15]) .

ای عزیزانی که برای یاری حضرت زهرا (س) در کنار هم جمع شده اید :

حضرت صدیقه طاهره (س) هنگامی که به دستور خدا در برابر انحراف و ظلم ایستاد و از حق خود در فدک دفاع کرد و با آیات ارث به آنها احتجاج کرد ، می  خواست با این حکمی که متعلق به احوال شخصی است به مسأله بزرگتر و مهمتری برسد که آن اقامه شریعت الهی در زمین و تبعیت از امام بر حق و رهبری ایشان بود که مصداق آن حضرت امیرالمؤمنین (ع) بود ، و مردم همین را از ایشان فهمیده بودند ؛ به همین جهت سعی کردند از همان ابتدا راه را بر ایشان ببندند (ابن ابی الحدید معتزلی در رابطه با فدک می گوید : از علی ابن فارقی مدرس و استاد مدرسه غربیه در شهر بغداد پرسیدم : آیا فاطمه در ادعای خویش در ماجرای فدک صادق بود ؟ علی ابن فارقی پاسخ داد: آری گفتم : پس چگونه است که ابوبکر فدک را پس نداد در حالی که می دانست او راستگو می باشد ؟ استاد لبخندی زد و گفت : اگر آن روز ابوبکر به محض ادعای فاطمه (س) فدک را مسترد می ساخت و به راستگویی وی اعتراف می کرد ، روزی می آمد که حضرت خلافت همسرش را مطرح می کرد و ابوبکر را از مقامش دور می کرد و ابوبکر نیز در عدم قبول گفتار او عذر و بهانه ای نداشت ، زیرا خودش از قبل به صداقت آن بانو اعتراف کرده و بدون گواه و بینه ، ادعای وی را پذیرفته بود . و این سخن مطلبی صحیح و درست است .)([16]).

این همان چیزی است که دشمنان در طول تاریخ از زمانی که پیامبر (ص) دعوت خود را آغاز کرد ، سعی می کنند در برابر هر حرکتی که باعث بیداری مردم می شود و نقش دین را در زندگی امت فعال می کند ، بایستند و تلاش می کنند تا مردم در غل و زنجیرهای خود بمانند و با تحریف و القای شبهات مختلف سعی در جلوگیری از پیشرفت حرکت اسلامی دارند ، تا پرده ها روی چشمان مردم باقی بماند و اسلام را منزوی کنند ، مانند آن چیزی که در رابطه با قانون پیشنهاد شده از سوی آقای جعفری اتفاق افتاد ، این مسأله بیان کننده علت اجماع همه نیروها در داخل و خارج در مخالفت با این قانون است که هنوز صرفا به صورت پیشنهادی باقی مانده و مورد بحث وبررسی قرار نگرفته است ؛ زیرا از آثار پر برکت آن بر امت هراس دارند .

حضرت زهرا (س) کاملا قاطعانه و با صراحت مردم را  نصحیت می کرد و به آنها در مورد عواقب مخالفت با حکم خدا و بازگشت به دوران جاهلیت هشدار می داد ، حضرت (س) در خطبه خود می فرماید : ( شما الان می گویید که ما از پیامبر (ص) ارث نمی بریم ، آیا شما حکم زمان جاهلیت را برگزیده اید؟ برای قومی که یقین دارند چه داوری بهتر از خداوند است ؟ ، آیا شما نمی دانید؟ آری برای شما همچون خورشید تابان ، روشن است که من دختر پیامبر (ص) هستم.)([17]).

و این آیه مبارکه را به آنها یادآوری می کند : {آیا باز تقاضای تجدید حکم زمان جاهلیت را دارند؟ و کدام حکم از احکام خدا برای اهل یقین نیکوتر خواهد بود؟!}[18]، حضرت امام باقر (ع) در تفسیر این آیه می فرماید: (حکم‌کردن دو نوع است: حکم خداوند و حکم جاهلیّت، و خداوند عزّوجلّ می‌فرماید: وَ مَنْ أَحْسَنُ مِنَ الله حُکْمًا لِّقَوْمٍ یُوقِنُونَ، و گواه باشید که زیدبن‌ثابت در واجبات ، به حکم جاهلیّت قضاوت کرده است.)([19])، این سخن شامل غیر زید یعنی هر کس که با حکم خداوند مخالفت کند نیز می شود .

ای عزیزان :

اجرای احکام شرعی و تنظیم امور زندگی یک قضیه بسیار مهم است که نمی توان آن را مورد معامله قرار داد و در اجرای آن تبعیض قائل شد و صرفا با توجیه اینکه وقت آن مناسب نیست و یا هر عذر دیگر نمی توان اجرای آنها را به تاخیر انداخت ، در اجرای احکام الهی نباید تردیدی وجود داشته باشد ، یا حکم خدا جاری می شود و یا اینکه حکم جاهلیت اجرا می شود ، از حضرت امام صادق (ع) روایت است که می فرماید : (حکم دو گونه است : حکم خدا و حکم جاهلیت ، پس کسی که در حکم خدا اشتباه کند و منحرف شود به حکم جاهلیت حکم کرده است)([20]).

فهم نسبت به این قضیه و سعی در ادای مسئولیت خود در دفاع از اسلام و اقناع مردم نسبت به قدرت آن در رهبری و تنظیم شؤون زندگی - همانطور که شهید محمد باقر صدر (ره) از آن تعبیر می کند و یکی از کتابهای خود را با این عنوان نوشته است – علت اصلی تقسیم شدن مرجعیت دینی و حوزه علمیه به دو خط و دو رهبری متباین در روش و عمل بوده است ، خط اولی عالم فعال و عامل است که به نوشتن کلمات روی کاغذ اکتفا نمی کند بلکه حرکت می کند و شب و روز تلاش می کند تا هویت اسلام و عزت مسلمانان و کرامت و آزادی آنها را باز گرداند و با ارائه نظریات ، تشریعات و نظام های فکری و معرفتی سعی می کند مسلمانان را به هویت اصلی خود که از آنها دزدیده شده راهنمایی کند ، و برای همه اثبات کند که دین اسلام امروز بهترین نظام برای بشریت است آنچنان که دیروز اینگونه بوده است ، در همین راستا شهید محمد باقر صدر (ره) کتابهای : اقتصادما ، فلسفه ما ، پایه های منطقی استقرا ، بانک غیر ربوی و دیگر کتابها را تألیف کرد ، که باعث مبهوت ماندن دشمنان و دوستان خود شد ؛ به همین جهت نباید تعجب کنیم که دولت روسیه به عنوان الگوی سیاسی و اقتصادی در جهان از تندیس شهید محمد باقر صدر([21]) رونمایی کند ، و ایشان به عنوان اولین دانشمند مسلمان عرب لقب گیرد که اینگونه مورد تقدیر قرار گرفته است و آن هم در قلب پایتخت شوروی سابق و در مهمترین پایگاه علمی مسکو ، به دلیل دستاوردهای انسانی بزرگی که به جهان عرضه کرده است ، و این در حالی است که در حوزه نجف هیچ خبری از آثار و بزرگداشت ایشان – ما اکنون در سی و چهارمین سالگرد شهادت ایشان قرار داریم – نمی بینیم در حالی که ایشان مایه فخر و عظمت و چهره درخشان این حوزه هستند([22]) .

یکی از مهمترین أشکال یاری حضرت زهرا (س) و ائمه معصومین (ع) این است که در زیارت ایشان صادقانه سخن بگوییم : (هنگامی که می گوییم: ای خاندان عصمت ، من برای یاری و نصرت شما آماده ام) این یعنی تلاش مستمر برای هدایت مردم و راهنمایی آنها ، و فشار مستمر در جهت وضع قوانینی که زندگی مردم را بر پایه شریعت اسلامی تنظیم می کنند ، خصوصا در احوال شخصی مانند ازدواج ، طلاق ، ارث ، وصیت و اوقاف ؛ چرا که اینها با حقوق دیگران در تعارض نیستند و آزادی شخصی را محدود نمی کنند و کسی را مجبور نمی کنند تا کاری را بر خلاف میلش انجام دهد . 

خداوند متعال به شدت ما را از عمل به قوانین وضعی که با احکام دینی متنافی هستند بر حذر می دارد : {هر کس به خلاف آنچه خدا فرستاده حکم کند چنین کسی از کافران خواهد بود * هر کس به خلاف آنچه خدا فرستاده حکم کند چنین کسی از ستمکاران خواهد بود * هر کس به خلاف آنچه خدا فرستاده حکم کند چنین کس از فاسقان خواهد بود}[23].

خداوند متعال به پیامبر خود تأکید می کند که به هیچ عنوان تحت تأثیر تهدیدها ، تطمیع ها و تبلیغات دروغین و از این قبیل فشارها برای عدم اجرای قوانین الهی قرار نگیرد ، خداوند متعال می فرماید: {و تو ای پیغمبر به آنچه خدا فرستاده میان آنان حکم کن و پیرو خواهش‌های ایشان مباش، و بیندیش که مبادا تو را فریب دهند و در بعض احکام که خدا به تو فرستاده تقاضای تغییر کنند. پس اگر از حکم خدا روی گردانیدند باک مدار و بدان که خدا می‌خواهد آنها را به عقوبت بعض گناهانشان گرفتار سازد، و همانا بسیاری از مردم فاسق و بدکارند}[24]، سپس بیان می کند که بهترین احکام و اصلح ترین آنها برای بشریت و بیشترین احکامی که با طبیعت انسان و نظام فردی و اجتماعی حاکم بر جهان تناسب دارد ، احکام الهی هستند ، خداوند متعال می فرماید: {آیا باز تقاضای تجدید حکم زمان جاهلیت را دارند؟ و کدام حکم از احکام خدا برای اهل یقین نیکوتر خواهد بود؟!}[25].

پس باید به وضعیت خود توجه کنیم و ببینم که آیا نظامهای آموزشی با تعالیم اسلامی مطابقت دارند ؟ آیا آداب و رسومی که در عشایر جاری است از شریعت اسلامی گرفته شده است ؟ و آیا و آیا ... که بیان آن بسیار طولانی می شود .

زنان مؤمن عراقی با تأسی از حضرت زهرا (س) و حضرت زینب (س) یک موضع تاریخی را در یاری دین خدا از خود بر جای گذاشتند ، هنگامی که با تجمع های دهها هزار نفری خود در شهرهای مختلف عراق درخواست تصحیح مواد قانون احوال شخصی را مطابق با احکام شرعی داشتند ، و سیلی محکمی را بر کسانی که می خواهند جامعه مسلمان و مؤمن عراقی بر اساس قوانین جاهلیت عمل کند ، زدند .

 این زنان باعث شدند که زن اعتماد به نفس و قدرت خود را در ایجاد تغییر و اصلاح امور بازیابد ، قدرتی که در طول نسلهای متمادی به دلیل عوامل مختلف از او گرفته شده بود ، هر چند که خود زن نیز به دلیل سکوت و تسلیم شدن در برابر فرهنگ ها و آداب و رسومی که هیچ ارتباطی با اسلام ندارند ، به این مسأله کمک کرده بود ، در واقع زن فراموش کرده بود که مهمترین ثمره و نتیجه حركت فاطمی و زینبی بازیابی اعتماد به نفس و قدرت خویش در گرفتن حقوق و بیدار ساختن امت است ، این زنان ثمره مبارک قیام فاطمی و زینبی را برای مردم یادآوری کردند .

در آستانه انتخابات پارلمانی قرار داریم ، و نیمی از کاندیداها را تقریبا زنان تشکیل می دهند ، که این عدد می تواند مانع بزرگی در برابر منافع سیاستمداران و تاجران جنگ و جریانهای فاسد داخلی و خارجی باشد .

یکی از برکات این بیداری و حرکت فکری و اجتماعی و بازیابی قدرتهای نهفته انسانی در شریعت اسلامی ، توجه مسلمانان به مطالبه حق خود در وضع قوانین مرتبط با خود است ، که نتیجه آن چند روز پیش در بریتانیا ظاهر شد ، که در آن برای اولین بار در دادگاههای این کشور برای حل مسائل مربوط به مسلمانان از قوانین شریعت اسلامی در موضوع ارث و وصیت استفاده شد ؛ دولت بریتانیا([26]) با اعطای این حق به مسلمانان باعث شد مسلمانان احساس کنند که حکومت برای آنها ارزش قائل است و در حاشیه قرار ندارند ، در واقع خداوند متعال در زمانی مقدمات وضع این قانون را مهیا ساخت که اختلافات در رابطه با قانون جعفری افزایش یافته بود ، این مسأله دلیل محکمی در برابر غرب پرستان و دیگر کسانی بود که با وضع قانون جعفری مخالف بودند .

آیا عجیب نیست که اسلام در دیگر کشورهای غیر اسلامی اینگونه مورد احترام واقع می شود در حالی که مسلمانان در کشورهای خود آن را کوچک می شمارند و احساس ضعف می کنند و از بیان هویت اسلامی خود شرم دارند !.

ای عزیزان – خصوصا شما جوانان ، فرهیختگان و دانشجویان – از اینکه به دین اسلام گرایش دارید سر خود را بالا بگیرید و به خود افتخار کنید که یک مسلمان هستید ، و به ارزش این سخن امیرالمؤمنین (ع) توجه کنید که می فرماید : (خدایا مرا این عزّت بس است که بنده تو باشم و برایم این افتخار کافی است که تو پروردگار من باشی، تو آنچنانی‌که دوست دارم، مرا هم چنان کن که دوست داری) ، در حالی که عده ای از هواهای نفسانی ، شهوات ، بت های ساختگی و موروثات خود به جای خداوند متعال تبعیت می کنند .

ای برادران و خواهرانی که حول ولایت اهل بیت (ع) در کنار هم جمع شده اید :

بدانید که شما با یاری حضرت زهرا (س) و قانون جعفری توانستید بخشی از بلا و گمراهی را که اگر امت دین الهی را کنار می گذاشت به آن مبتلا می شد را از سر آن رفع کنید ، خداوند متعال می فرماید: {و خدا بر آن نیست که هیچ قومی و هیچ اهل دیاری را در صورتی که آنها مصلح و نیکوکار باشند به ظلم هلاک کند}[27]، خداوند متعال همچنین می فرماید: {و اگر خدا برخی مردم را در مقابل بعضی دیگر بر نمی‌انگیخت فساد روی زمین را فرا می‌گرفت، و لیکن خدا، خداوند فضل و کرم بر همه اهل عالم است}[28] ، همچنین می فرماید: {پس چرا هیچ شهری نبوده است که اهلش ایمان بیاورند تا ایمانشان به آنان سود دهد؟ مگر قوم یونس که وقتی ایمان آوردند، عذاب رسوایی را در زندگی دنیا از آنان برطرف نکردیم و آنان را تا پایان عمرشان [ز الطاف و نعمت های خود برخوردار نمودیم}[29].

از خداوند متعال مسئلت دارم که توفیق روز افزون را نصیب شما گرداند و به برکت احیای این شعائر مقدسه تلاشهای شما را مثمر ثمر قرار دهد ، و من الله التوفیق.

 



1-  سخنان حضرت آیت الله العظمی یعقوبی (دامت برکاته) در میان تجمع دهها هزار نفری زائران حضرت امیر المؤمنین (ع) در سالروز شهادت حضرت صدیقه طاهره (س) در روز سوم جمادی الثانی 1435 مصادف با 3/4/2014 قبل از تشیع نمادین پیکر حضرت زهرا (س).

2-  ميزان الحكمه:1/285.

3-  ميزان الحكمه: 5/109.

4-  تحف العقول: 246.

5-  مفاتيح الجنان، 315.

6-  دعای (اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ إِخْبَاتَ الْمُخْبِتِينَ).

7-  ميزان الحكمه:1/286.

[8] - فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجاً مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيماً (نساء : 65).

[9] - وَلَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْوَاءهُمْ لَفَسَدَتِ السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ (مؤمنون:71).

10-  اصول كافی:1/321، ح2.

[11] - وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْراً أَن يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ (الأحزاب : 36).

[12] - وَأَنَّ هَـذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيماً فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ (انعام: 153).

[13] - إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ (آل عمران:19).

[14] - وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِيناً فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ (آل عمران:85).

15-  اهمیت این مساله به درجه ای است که امام سعی در برپایی آنها داشت هر چند که این امر نیاز به اعمال قدرت پیدا کند ، در اصول کافی روایتی از امام صادق (ع) نقل است که می فرماید : (مردم به مقررات ارث و طلاق گردن نمى‌نهند جز با تهديد به شمشير) ، همانند این روایت نیز از امام باقر (ع) نقل است .

در روایت دیگری آمده که : ( از حضرت اباعبدالله الصادق (ع) پرسیده شد : آیا زنان از زمین ارث می برند ؟ حضرت فرمود : نه ، ولی قیمت آن را به ارث می برند ، به حضرت عرض شد : مردم این را نمی پذیرند ؟ حضرت فرمود : اگر سلطه در دست ما بود و مردم به این حکم راضی نمی شدند آنها را به زور وادار به پذیرش می کردیم) (اصول کافی: ج7، كتاب مواريث، فصل 44).

16-  شرح نهج البلاغه:16/284.

17-  احتجاج طبرسی:1/131.

[18] - أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْماً لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ (مائده:50).

19- اصول کافی: 7/407.

20-  تهذيب: 6/218، ح5، فصل: من إليه الحكم وأقسام القضاة والمفتين.

21-  این مجسمه در دانشگاه دولتی روابط بین الملل مسکو قرار داده شده است  که زیر نظر وزارت خارجه روسیه فعالیت می کند ، و در روز جمعه 28/2/2014 طی یک گردهمایی که در آن چهره های فرهنگی ، دانشگاهی و سیاسی و برخی مهمانان خارجی حضور داشتند از آن رونمایی شد.

22-  چند روز پس از این انتقاد جناب آقای سید جعفر فرزند شهید محمد باقر صدر (قدس سره) مجلس ترحیمی را برپا کردند نه یک مجلس سیاسی که در سالهای گذشته سیاسیون عادت داشتند که مراسمات اینگونه برگذار کنند ، این مجلس روز چهارشنبه 9/4/2014 در مسجد طوسی در نجف اشرف برگذار شد که در آن حضرت آیت الله یعقوبی و دیگر مراجع دینی و نماینده های آنها حضور پیدا کردند .

[23] - [وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ] [وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ] [وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ] (مائده:44، 45، 47).

[24] - وَأَنِ احْكُم بَيْنَهُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَن يَفْتِنُوكَ عَن بَعْضِ مَا أَنزَلَ اللّهُ إِلَيْكَ فَإِن تَوَلَّوْاْ فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللّهُ أَن يُصِيبَهُم بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيراً مِّنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ (مائده:49).

[25] - أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ حُكْماً لِّقَوْمٍ يُوقِنُونَ (مائده:50).

26-  وزارت خارجه بریطانیا این قانون را به زبان عربی در تاریخ 22/3/2014 اعلام کرد ، که برخی از شخصیتها آن را شگفت آور توصیف کردند که می تواند مسلمانان را وارد جامعه بریطانی کند .  

[27] - وَمَا كَانَ رَبُّكَ لِيُهْلِكَ الْقُرَى بِظُلْمٍ وَأَهْلُهَا مُصْلِحُونَ (هود:117).

[28] - وَلَوْلاَ دَفْعُ اللّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَّفَسَدَتِ الأَرْضُ وَلَـكِنَّ اللّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ (بقره:251).

[29] - فَلَوْلاَ كَانَتْ قَرْيَةٌ آمَنَتْ فَنَفَعَهَا إِيمَانُهَا إِلاَّ قَوْمَ يُونُسَ لَمَّا آمَنُواْ كَشَفْنَا عَنْهُمْ عَذَابَ الخِزْيِ فِي الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَمَتَّعْنَاهُمْ إِلَى حِينٍ (يونس:98).