حضرت زهرا (س) و هدایت امت در صراط مستقیم

| |زمان مطالعات : 388
  • Post on Facebook
  • Share on WhatsApp
  • Share on Telegram
  • Twitter
  • Tumblr
  • Share on Pinterest
  • Share on Instagram
  • pdf
  • نسخه چاپي
  • save

حضرت زهرا (س) و هدایت امت در صراط مستقیم

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف المخلوقات وسادتهم أبي القاسم محمد وعلى آله الطيبين الطاهرين.

عرض سلام و ادب دارم خدمت همه برادران عزیز

سه روز در تاریخ اسلام وجود دارد که خداوند متعال آنها را برای تثبیت اعتقادات امت ، تصحیح مسیر حرکت آن و مایه حفظ اسلام از انحرافی قرار داده که دنیاطلبان برای رسیدن به منافع خود سعی در ایجاد آن داشتند . این سه روز مهمترین تحولات را در تاریخ امت اسلامی برجای گذاشتند :

یک: روز غدیر و معرفی حضرت امیرالمؤمنین (ع) به عنوان امام و خلیفه رسول خدا (ص) و تکمیل کننده رسالت ایشان . خداوند متعال این روز را مایه اکمال دین و اتمام نعمت بر بندگان خود قرار داده است ؛ چرا که این روز عامل جاودانگی رسالت و بقای آن پس از رحلت رسول خدا (ص) است .

دو: روز قیام فاطمی ، در زمانی که امت اسلامی پس از رحلت رسول خدا (ص) دوباره به عقب بازگشتند ، و مصداق این آیه مبارکه قرار گرفتند : { آیا اگر او به مرگ یا شهادت درگذشت شما باز به دین جاهلیّت خود رجوع خواهید کرد؟}[1] ، این روز ، روز فرقان در جنگ تأویل است که بر حسیب روایتی از رسول خدا (ص) امیرالمؤمنین (ع) عهده دار آن است ، حضرت (ص) خطاب به امیرالمؤمنین (ع) می فرماید : ( تو برای تأویل جنگ خواهی کرد ، آنچنان که من برای تنزیل جنگ کرده ام ) ([2]) ، یعنی وارد جنگ اصلاح ارزشها ، رفتارها و مقابله با انحراف خواهی شد .

سه : روز عاشورا ، روز فداکردن خود و نزدیکان برای مفتضح ساختن حاکمان مستبد و فاسق که در برابر خداوند متعال و پیامبر او (ص) ایستاده بودند ، پس از روز عاشورا خط امامت و خلافت الهی از خط سلطه و دنیا طلبی جدا شد ، و دوران خلط مفاهیم و درهم آمیخته شدن حق و باطل به پایان رسید .

اگر مردم از دستورات الهی پیروی می کردند و به آنچه که بر پیامبر (ص) نازل شده بود – یعنی آنچه که در روز اول (روز غدیر) بیان کرده بود -  ایمان می آوردند ، دیگر نیازی به روز دوم نبود ، یعنی روزی که حضرت زهرا (س) برای اصلاح امت قیام کرد و زندگی خود را فدای آن کرد ، در حالی که بیش از هجده بهار از عمر مبارکشان نگذشته بود .

  اگر به نصیحت حضرت زهرا (س) گوش می دادند که در آن با اثبات حق امیرالمؤمنین (ع) مسیر هدایت امت را روشن ساخته بود  ، هیچ گاه انحرافی در امت ایجاد نمی شد تا برای اصلاح آن نیاز به ریختن خون نوه رسول خدا (ص) و سرور جوانان اهل بهشت و اسارت خاندان نبوت و انتقال آنها از شهری به شهر دیگر در مقابل دیدگان دشمنان باشد .

برای حفظ اسلام اصیل باید این سه روز را آنطور که شایسته است زنده نگه داریم ، و حقایق آنها را برای مردم بازگو کنیم ، ولی با وجود گذشت قرن های متمادی هنوز حق دو روز اول به خوبی ادا نشده است ، و به آنها آنطور که باید و شاید اهمیت داده نشده است ، ممکن است علت این بی توجهی تقیه و يا خدشه دار نکردن احساسات دیگران باشد ، لکن این حق است که باید مورد تبعیت قرار گیرد و تنها خداوند متعال سزاوار فروتنی است .

در این بین تنها روز عاشورا (ع) مورد اهتمام واقع شده و همین روز است که تا به حال باعث حفظ اعتقادات امت و حمایت آن از انحراف شده است ، اگر دو روز دیگر نیز همانند روز عاشورا (ع) مورد توجه قرار می گرفتند ، بدون شک خیرات و برکات بیشتری نصیب ما می شد ، که امروز گوشه ای از آثار آن را مشاهده می کنیم .

امت اسلامی باید صلاح ، پایداری ، ثبات بر دین و سعادت خود در دنیا و آخرت را پس از رسول خدا (ص) مدیون امیرالمؤمنین (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) و یاران وفادار این بزرگواران بدانند ، یارانی که با وجود تعداد اندک توانستند راه و روش اهل بيت (عليهم السلام) را برای آیندگان حفظ کنند و خیرات و برکات آنها شامل همه نسلها شود .

حضرت صدیقه طاهره (س) نقش بسیار بزرگی را در حفظ کیان امت اسلامی در زمانی که دچار انحراف شده بود ، ایفا کرد ، و هیچ کس غیر از ایشان نمی توانست این نقش را ایفا کند ؛ زیرا اراده ها ضعیف ، دلها لرزان و صدای شیطان بلند شده بود ، و شبهات بر فکر و اندیشه مردم سایه افکنده بود و هیچ کس اهمیت مسأله و نتایج أسف بار مترتب بر آن را درک نکرده بود ، و این در حالی بود که حضرت (س) همه توان خود را برای حفظ مسیر اسلام بر صراط مستقیم قرار داده بود . 

ای عزیزان :

دو کلمه ثبات و تثبیت از جمله قضایایی هستند که قرآن کریم اهمیت ویژه ای به آنها داشته است ؛ زیرا  انسان در این دنیا با بلاهای بسیاری مواجه می شود ، و  تنها راه نجات او طلب تثبیت از خداوند متعال و عمل برای تحصیل آن است ، به همین جهت مؤمنان در ساحت مبارزه با نفس اماره ، شیطان و دشمنان اینگونه از خداوند طلب یاری می کردند: {پروردگارا، به ما صبر و استواری بخش و ما را ثابت قدم دار و بر شکست کافران یاری فرما}[3]، {چه بسیار رخ داده که پیغمبری جمعیت بسیار از پیروانش همراه او جنگیدند و با این حال، اهل ایمان با سختی‌هایی که در راه خدا به آنها رسید هرگز بیمناک و زبون نشدند و سر زیر بار دشمن فرو نیاوردند و خدا صابران را دوست می‌دارد * و آنها جز این نمی‌گفتند که پروردگارا، از گناه و ستمی که ما درباره خود کرده‌ایم درگذر و ما را ثابت قدم بدار و بر گروه کافران پیروز گردان}[4] .  

ویژگی ثبات و استقامت هنگام سختی ها یکی از ویژگی های بارز رسول خدا (ص) بود که امیرالمؤمنین (ع) در دعای صباح آن را اینگونه توصیف می کند : (آن کس که در زمان پیشین در لغزشگاه ها ثابت قدم بود) ، آن حضرت این ویژگی را در زندگی با برکت خود به عرصه ظهور رساند ، به طوری که هیچ گاه از ایشان ضعف ، سستی و یا کوتاهی در انجام وظایف مشاهده نشده است ، شواهد بسیاری برای اثبات این مدعا موجود می باشد .

اهل بیت (صلوات الله علیهم اجمعین ) و پیروان صالح  آن حضرت (ص) نیز ایشان را الگوی خود قرار داده بودند ، و تا آخرین نفس ثبات ، پایداری و صبر خود را حفظ می کردند ، به طوری که بازنشستگی در زندگی آنها معنایی نداشت ، روایات شریفه نیز به این مهم سفارش کرده اند ، در روایتی از رسول خدا (ص) آمده است که می فرماید : (اگر قیامت فرا رسد و در دست یکی از شما نهالی باشد چنانچه بتواند برنخیزد تا آن را بکارد ، باید آن را بکارد)([5]).

ما امروزه به دلیل فراوانی شبهات و انتشار فساد و متحد بودن دشمنان و تفرقه میان دوستان بیش از هر زمان دیگری به ثبات و استقامت نیازمندیم ؛ زیرا رستگاری و عاقبت بخیری جز با استقامت و پایداری حاصل نمی شود ، حضرت زین العابدین (ع) می فرماید : (هرکس در دوران غیبت قائم ما بر ولایت ما ثابت قدم باشد ، خداوند پاداش هزار شهید مانند شهدای بدر و احد را به او عطا میفرماید) همچنین از رسول خدا (ص) نقل است که می فرماید : (قسم به آن خدایی که به حق مرا به بشارت دادن مبعوث گردانیده ، همانا ثابت قدمان بر قول و عقیده به امامت آن حضرت در زمان غیبتش ، از یاقوت سرخ عزیزترند) ([6]).

این مهم تنها با الطاف خاصه الهی و عمل مخلصانه برای تحصیل آنها حاصل می شود ، از حضرت امام صادق (ع) روایت است که می فرماید : (اگر خداوند عزوجل اراده کند تو را ثابت قدم خواهد کرد و راه نفوذ شیطان را در تو خواهد بست)([7])، و در روایتی دیگر از ایشان آمده که می فرماید : (به زودی شبهه ای به شما روی خواهد آورد و شما نه پرچمی خواهید داشت که دیده شود و نه امامی که هدایت کند ، تنها کسانی از این شبهه نجات خواهند یافت که دعای غریق را بخوانند ، گفتم دعای غریق چگونه است ؟ فرمودند : میگویی : ای خدا ، ای بخشنده ، ای بخشایشگر ، ای کسی که قلب ها را دگرگون میسازی ! قلب مرا بر دینت استوار فرما.)([8])، و در دعاهای وارد شده در قرآن کریم آمده : {بار پروردگارا، دلهای ما را به باطل میل مده پس از آنکه به حق هدایت فرمودی}[9] ، در مجمع البیان آمده : (نقل است: هنگامی که این آیه [وَلَوْلا أَنْ ثَبَّتْنَاكَ][10] (إسراء: 74) بر پیامبر (ص) نازل شد حضرت فرمود: پروردگارا مرا به اندازه یک چشم به هم زدن به خودم واگذار مکن)([11]).

به همین جهت تا زمانی که ثبات و استقامت خود در ابتلاءات و امتحانات را حفظ نکرده ایم نباید به ایمان و اعمال ظاهری خود مغرور شویم ، زیرا در هر زمانی امکان سقوط ما به دلیل تبعیت از هوای نفسانی ودلبستگی به دنیا و جدایی از هدایتگران به سوی حق وجود دارد .

حضرت زهرا (س) ما را به آنچه که موجب ثبات ایمان در دلها و انجام اعمال صالح می شود ، راهنمای کرده است ، که آن تبعیت از  امیرالمؤمنین (ع) و پیروی از راه و روش ایشان و تمسک جستن به ولایت ایشان است ، از رسول خدا (ص) روایت است که می فرماید : ( هرگاه خداوند متعال محبت علی را در دل مومنی استوار سازد و با این حال قدمش بلغزد در روز قیامت قدمش را بر صراط  استوار خواهد کرد)([12]).

همچنین از ایشان نقل است که می فرماید : (استوارترین شما بر صراط کسی است که محبتش به اهل بیت من بیشتر باشد)([13])، و از حضرت امام باقر و امام صادق (علیهم السلام) در تفسیر این آیه قرآن آمده : [وَلَوْ أَنَّهُمْ فَعَلُواْ مَا يُوعَظُونَ بِهِ لَكَانَ خَيْراً لَّهُمْ وَأَشَدَّ تَثْبِيتاً] حضرت امام صادق (ع) می فرماید : ( اگر اهل خلاف به توصیه هایی که نسبت به امام علی (ع) به آنها داده می شد ، عمل می کردند برای آنان بهتر بود)([14]).

خداوند متعال ما را به ثبات و پایداری دعوت کرده و از ما خواسته با تبعیت از دستورات او و پیروی از پیامبر (ص) و داشتن صبر و کنار گذاشتن اختلافاتی که باعث ضعف وشکست در برابر دشمنان می شود ، ثبات و استقامت بر ایمان را بدست آوریم . {ای کسانی که ایمان آورده‌اید، هر گاه با فوجی از دشمن مقابل شدید پایداری کنید و خدا را پیوسته یاد آرید، باشد که پیروز گردید *  همه پیرو فرمان خدا و رسول باشید و هرگز راه اختلاف و تنازع نپویید که در اثر تفرقه ضعیف شده و قدرت و عظمت شما نابود خواهد شد، بلکه همه باید یکدل، پایدار و صبور باشید، که خدا همیشه با صابران است}[15] ، { اگر به آنچه پندشان می‌دهند عمل می‌کردند البته نیکوتر و کاری محکم و با اساس‌تر برای آنها بود}[16].

یکی از راههای مطمئن جهت بدست آوردن ثبات در ایمان رعایت تقوای الهی و دوری از محرمات است ، حضرت امیرالمؤمنین (ع) می فرماید : (همانا این نفس من است که ان را با پرهیزکاری ریاضت می دهم تا با امنیت وارد روز خوف اکبر گردد و در لغزشگاه ثابت قدم بماند)([17]). ، حضرت امام صادق (ع) در پاسخ به آنچه که موجب ثبات ایمان در بنده می شود ، می فرماید : (آنچه ایمان را در دل ثابت نگه می دارد پرهیزکاری است و آنچه آنرا از دل دور می کند طمع و زیاده طلبی است)([18]).

انسان تنها در سایه انجام عمل صالح است که می تواند ثبات در ایمان را بدست آورد و به نتایج مترتب بر آن دست پیدا کند ، از حضرت امام صادق (ع) روایت است که می فرماید : (ایمان جز با عمل استوار نمی شود)([19]) و همچنین از حضرت امام باقر (ع) نقل است که می فرماید : (رسول خدا (ص) بر مردی گذشت که در مزرعه اش درخت می کاشت ، حضرت در کنار او ایستاد وفرمود : آیا می خواهی تو را به اصله هایی راهنمایی کنم که بادوام تر زودبارتر و میوه هایش گواراتر و پایدار تر است ؟ آن مرد گفت : بله راهنمایی ام کن ، پیامبر(ص) فرمود : صبح و شام بگو سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر ، اگر این ذکر را بگویی ، در قبال هر تسبیح ده اصله از انواع درختان میوه که دائمی هستند در بهشت به تو داده می شود)([20]).

حضرت امیر المؤمنین (ع) می فرماید : (هرکس در دنیا پارسایی گزیند و بر ذلت آن بیتابی ننماید ، و برای کسب عزت در آن به رقابت نپردازد ، خدا او را بدون هدایت خلق راهنمایی می کند و بدون آموختن او را بیاموزد و حکمت را در قلبش ثابت وبر زبانش جاری می سازد ) در روایتی دیگر آمده ( هر کس حسین (ع) را زیارت کند خداوند او را در روزی که قدم ها لرزان می شوند بر صراط مستقیم ثابت قدم می سازد)([21]).

ثبات بر ایمان و استقامت بر آن لطف الهی است که به هر کس بخواهد عطا می کند : {و اگر ما تو را ثابت قدم نمی‌گردانیدیم نزدیک بود که به آن مشرکان اندک تمایل و اعتمادی پیدا کنی}[22] ، {بگو که این آیات را روح القدس از جانب پروردگارت به حقیقت و راستی نازل کرده تا اهل ایمان را ثابت قدم گرداند و برای مسلمین هدایت و بشارت باشد}[23] ، {تادلهای شما را محکم و استوار گرداند و گامهای شما را استوار بدارد}[24] ، {تا تو را به آیات آن دل آرام کنیم}[25].

ولی با این وجود از درون نفس مطمئنه ای که آکنده از ایمان و محبت به خداوند متعال است حاصل می شود ، کسانی که خداوند متعال در قرآن کریم آنها را اینگونه توصیف کرده که از روی اشتياق و رغبت به ثبات قدم و بندگی خداوند متعال به انجام کارهای خیر می پردازند : { مثل آنان که مالشان را در راه خشنودی خدا انفاق کنند و با کمال اطمینان خاطر، دل به لطف خدا شاد دارند مثل بوستانی است که در زمین بلندی باشد و بر آن باران زیادی به موقع ببارد و حاصلی دو چندان دهد، و اگر باران زیاد نیاید، اندک بارد (تا باز به ثمر رسد)، و خدا به کار شما بیناست}[26].

اگر انسان بندگی خداوند متعال را بدرستی انجام دهد و با دعا و عمل صالح برای ثبات در ایمان و هدایت در صراط مستقیم تلاش کند ، خداوند متعال او را ثابت قدم می سازد و سعادت دنیا و آخرت را نصیب او می فرماید . در قرآن کریم آمده : {خدا اهل ایمان را با عقیده ثابت در حیات دنیا و در آخرت پایدار می‌دارد و خداوند ستمکاران را به حال گمراهی وا می‌گذارد و خدا هر چه بخواهد می‌کند}[27] ، حضرت امام صادق (ع) در تفسیر این آیه مبارکه می فرماید : ( هنگامی که مرگ یکی از پیروان ما فرا می رسد ، شیطان در سمت راست و چپ او می آید تا او را گمراه کند ولی خداوند متعال مانع او می شود )([28]).

این همان خیری است که حضرت زهرا (س) در خطبه های خود برای امت می خواست و آنها را به تبعیت از امیرالمؤمنین (ع) دعوت می کرد و از مخالفت با او بر حذر می داشت : ( وای بر آنها خلافت را از پایگاههای محکم رسالت واز پایه های نبوت و رهبری و از محل نزول وحی جبرئیل امین و از کسی که حاذق و آگاه به امور دین و دنیا می باشد به کجا تغییر جهت دادند ، آگاه باشید که این زیان آشکار است )، { چنانچه مردم شهر و دیارها همه ایمان آورده و پرهیزکار می‌شدند همانا ما درهای برکاتی از آسمان و زمین را بر روی آنها می‌گشودیم و لیکن (چون آیات و پیغمبران ما را) تکذیب کردند ما هم آنان را سخت به کیفر کردار زشتشان رسانیدیم}[29] ، حضرت (س) آنها را از عاقبت کار خویش بر حذر می داشت ، و اینکه کار آنها زمینه را برای ایجاد یک فساد و فتنه ای بزرگ که آتش آن نسلهای آینده را خواهد سوزاند ، فراهم می کند : ( اما به جان خود سوگند که نطقه این بسته شده است ، انتظار کشید تا این فساد در پیکر جامعه اسلامی منتشر شود ، پس از این از سینه شتر خون و زهری هلاک کننده خواهید دوشید ، در اینجاست که پویندگان راه باطل زیان می بینند ، و مسلمانانی که در پی خواهند آمد ،  خواهند دید که احوال مسلمانان صدر اسلام چگونه بوده است).

اما شما ای پیروان حضرت فاطمه (س) با احیای شعائر فاطمی و اظهار مودت خود نسبت به اهل بیت (ع) به ریسمان محکمی چنگ زده اید که شما را در بزنگاه های دنیا و در آخرت در صراط مستقیم ثابت قدم خواهد کرد ، خداوند متعال می فرماید : [إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ] (محمد:7).

یاری اولیای الهی و اثبات حق آنها از مصادیق نصرت خداوند متعال است ، که در این بین یاری حضرت زهرا (س) از بزرگترین مصادیق حدیث شریف پیامبر اکرم (ص)می باشد ، حضرت (ص) می فرماید : ( کسی که در راه احقاق حق ستمدیده ای گام بردارد ، خداوند قدمهای او را در آن روز که همه قدمها بلغزد ، استوار خواهد نمود )([30]).

خداوند متعال راه دیگری را نیز برای ثبات قدم در دین پیش روی شما قرار داده و آن انتظار فرج مولا و مقتدای ما حضرت مهدی ( ارواح العالمین له الفداء) و امید داشتن به اقامه دولت کریمه توسط ایشان است ، علی ابن یقطین می گوید : موسی ابن جعفر (ع) به من فرمود: شیعه در طول دویست سال با انتظار و آرزو تربیت شده است) علی بن یقطین در شرح روایت می گوید : (اگر به ما گفته شود : که این امر (ظهور) محقق نمی شود مگر پس از گذشت دویست و یا سیصد سال دلها سخت شود و بیشتر مردم از اسلام دست خواهند کشید ، ولی می گویند :  چقدر زود می آید ، و چقدر به ما نزدیک است ، برای اینکه دلها گرم شود و گشایش نزدیک گردد )([31]).

برای شما ای ثابتان بر حق در زمان غیبت ، بشارتی از رسول خدا (ص) است که در کتب شیعه و اهل تسنن آمده است : (به زودی بعد از شما مردمانی خواهند آمد که هر کدام از آنها ثواب و اجر پنجاه نفر از شما را دارد ، اصحاب گفتند : ای رسول خدا (ص) ما در جنگ های بدر و احد و حنین در رکاب شما بودیم و قرآن در بین ما نازل شد ، حضرت فرمودند : اگر آنچه را که بر آنها تحمیل می شود ، بر شما تحمیل کنند نمی توانید مانند آنها صبر کنید) ([32]).



[1] - أفَإِن مَّاتَ أَوْ قُتِلَ انقَلَبْتُمْ عَلَى أَعْقَابِكُمْ  (آل عمران:144)

2-  بحار الأنوار: 37/191، و همچنین در سنن الكبرى نسائی: 5/154: (علی برای تأویل قرآن می جنگد آنچنان که من برای تنزیل آن  جنگیدم).

[3] - رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْراً وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (بقره:250).

[4] -  وَكَأَيِّن مِّن نَّبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُواْ لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَمَا ضَعُفُواْ وَمَا اسْتَكَانُواْ وَاللّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ، وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلاَّ أَن قَالُواْ ربَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (آل عمران:147).

 5-  ميزان الحكمه: 2/1410.

6-  اين دو حدیث در ميزان الحكم:1/180.

7-  کافی: 2/425.

8-  ميزان الحكمه:1/181.

[9] - رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا (آل عمران:8).

[10] - اگر تو را ثابت قدم نمی ساختیم.

11-  تفسير صافی : 4/436.

12-  ميزان الحكمه:1/136.

13-  ميزان الحكمه: 2/1610.

14-  تفسير صافی: 2/266 به نقل از اصول کافی.

[15] - يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا لَقِيتُمْ فِئَةً فَاثْبُتُواْ وَاذْكُرُواْ اللّهَ كَثِيراً لَّعَلَّكُمْ تُفْلَحُونَ، وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ (انفال: 45-46).

[16] - وَلَوْ أَنَّهُمْ فَعَلُواْ مَا يُوعَظُونَ بِهِ لَكَانَ خَيْراً لَّهُمْ وَأَشَدَّ تَثْبِيتاً (نساء:66).

17-  نهج البلاغه: 3/171 نامه حضرت علی (ع) به عثمان بن حنیف انصاری که کارگذار امام در بصره بود ، و به حضرت خبر رسیده بود که عثمان دعوت عده ای را برای مهمانی پذیرفته بود.

18-  ميزان الحكمه:1/200.

19-  الفصول المهمه في أصول الأئمه حر عاملی:1/434.

20-  کافی: 2/506.

21-  هر دو حدیث در ميزان الحكمه: 2/1172.

[22] - وَلَوْلاَ أَن ثَبَّتْنَاكَ لَقَدْ كِدتَّ تَرْكَنُ إِلَيْهِمْ شَيْئاً قَلِيلاً (إسراء:74).

[23] - قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِن رَّبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَهُدًى وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ (نحل:102).

[24] - وَلِيَرْبِطَ عَلَى قُلُوبِكُمْ وَيُثَبِّتَ بِهِ الأَقْدَامَ (أنفال:11).

[25] - كَذَلِكَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤَادَكَ (فرقان: 32).

 [26] - وَمَثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَتَثْبِيتاً مِّنْ أَنفُسِهِمْ كَمَثَلِ جَنَّةٍ بِرَبْوَةٍ أَصَابَهَا وَابِلٌ فَآتَتْ أُكُلَهَا ضِعْفَيْنِ فإن لَّمْ يُصِبْهَا وَابِلٌ فَطَلٌّ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ (بقره: 265).

[27] - يُثَبِّتُ اللّهُ الَّذِينَ آمَنُواْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ وَيُضِلُّ اللّهُ الظَّالِمِينَ وَيَفْعَلُ اللّهُ مَا يَشَاءُ (إبراهيم: 27).

28-  تفسير صافی: 4/239 به نقل از فقیه و تفسیر عیاشی.

[29] - وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ وَلَـكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذْنَاهُم بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ (اعراف:96).

30-  ميزان الحكمه:1/659.

31-  کافی:1/369 والغيبه شيخ طوسی: 207 وبحار الأنوار: 52/102.

32-  الغيبه شيخ طوسی: 275 والخرائج: 284 ؛ والكبير طبرانی:10/225 وسنن ابی داود: 4/123 وابن ماجه: 2/1330 وترمذی: 5/257 وغيره.