قول ثقيل: گفتار گران
قول ثقيل: گفتار گران
ثقل(سنگيني و گراني) براي مفهوم حاصل از سخن یا لفظ به كار ميرود. قرآن بر نفس انسان، گران است زيرا زمام اميال و آرزوهاي نفساني را در دست گرفته و افسار آن را رها نميكند، بلکه پيوسته آنها را پرورش و اصلاح کرده و به پيش ميراند. سنگيني قرآن براي عقل نيز به دليل دربرگرفتن اسرار و رموز پيچيدهاي است كه عقلهاي سركش و مغرور تاب آنها را ندارند. بر روح نيز به خاطر وظايف سخت و تعاليم فشرده گران ميآيد. رسول خدا(ص) با اشاره به اين امر ميفرمايند: «دو سوره هود و واقعه به خاطر وجود آيه (فَاسْتَقِمْ كَما أُمِرْت: پس چنان كه فرمان يافتهاى پايدارى كن) موي مرا سپيد كردهاند» و ايشان به سنگيني اين امر آگاه هستند.
سرچشمه گراني قرآن صدور آن از جانب خداوند متعال است بدين جهت كتابهاي تاریخی وسیرهنامهها، حالت پيامبر(ص) را هنگام نزول وحي بر ايشان بيان كردهاند. قرآن نيز گراني خود را با اين آيه توصيف ميكند: «لَوْ أَنْزَلْنا هذَا الْقُرْآنَ عَلى جَبَلٍ لَرَأَيْتَهُ خاشِعاً مُتَصَدِّعاً مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُون[1]: اگر اين قرآن را بر كوهى نازل مىكرديم، قطعاً آن را از ترس خدا فروتن و از هم پاشيده مىديدى و اين مثلها را براى مردم مىزنيم تا بينديشند».
قرآن نیز به دليل كه آورنده خويش و شخص كوشا در اقامه آن ميان جامعه را به درد و رنجها و سختيهايي مبتلا ميكند، گران است. خداوند در اینباره ميفرمايد: «المص* كِتابٌ أُنْزِلَ إِلَيْكَ فَلا يَكُنْ فِي صَدْرِكَ حَرَجٌ مِنْهُ لِتُنْذِرَ بِهِ وَ ذِكْرى لِلْمُؤْمِنِين[2]: الف، لام، ميم، صاد * (اين) كتابى است كه به سوى تو فرو فرستاده شده است تا بهآن بيمدهى و يادكردى براى مؤمنان باشد پس نبايد از آن تنگدل باشى». از اين رو پيامبر(ص) به نماز شبانه و ارتباط با خداي تعالي و پيوند عميق با او امر شده است تا آماده دريافت اين سخن گران و مسئوليت بزرگ شود و خداوند آن حضرت را به كسب و تحصيل اين نتايج وعده داده است: «وَ مِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُودا[3]: و پارهاى از شب را بهآن (نماز شب) بيدار باش كه (نمازى) افزون براى توست باشد كه پروردگارت تو را به جايگاهى ستوده برانگيزد».
[1] - حشر: 21.
[2] - اعراف: 1- 2.
[3] - اسراء: 79.