سؤال شرعی در مورد ماه مبارک رمضان در زمان انتشار ویروس کرونا در جهان
سؤال شرعی در مورد ماه مبارک رمضان در زمان انتشار ویروس کرونا در جهان
حضرت آیت الله العظمی محمد یعقوبی ( دام ظله )
السلام علیکم ورحمة الله و برکاته
ما در آستانه ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم و ویروس کرونا همچنان در حال انتشار در مناطق مختلف است. تعدادی از پزشکان توصیه می کنند که برای کاهش احتمال ابتلا به این ویروس باید در دفعات متعدد و نزدیک به هم آب بنوشیم ؛ چرا که کمبود آب باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و اگر در این حالت ویروس وارد دهان شود به دلیل خشک بودن گلو وارد سیستم تنفسی می شود ، اما اگر در طول روز آب فراوانی نوشیده شود و رطوبت در گلو حفظ شود هنگامی که ویروس به گلو می رسد وارد معده می شود و در معده از بین می رود ، با توجه به دلیل ذکره شده آیا جایز است مسلمانان در ماه رمضان امسال روزه نگیرند ؟
جمعی از مؤمنان
17 / شعبان / 1441 ه
11/ آوریل / 2020 م
بسمه تعالی
السلام علیکم و رحمة الله و برکاته
گرفتن روزه در ماه مبارک رمضان یکی از فرائض بزرگ و شعایر اسلامی است که وجوب آن در هیچ صورتی ساقط نمی شود مگر با وجود یک عذر شرعی مانند بیماری ، سفر و یا دوره ماهانه برای زنان .
موارد احتمالی ذکر شده در سؤال را نمی توان به عنوان عذر کافی برای افطار در ماه مبارک رمضان برشمرد ؛ زیرا می توان با رعایت توصیه های بهداشتی مانند پوشیدن ماسک ، پرهیز از حضور در بین اجتماعات مردمی ، ماندن در خانه ، استفاده از مواد ضد عفونی و غیره، این خطرات را دفع کرد .
روزه گرفتن برای فردی که از جهت جسمانی در سلامت کامل به سر می برد هیچ ضرری ندارد . اما کسی که ضرر جدی او را تهدید می کند ، می تواند با خوردن چیزی ضرر وارده را دفع کند ، فلذا اگر کسی در طول روز بدن او نیاز مبرم به آب داشت و نمی توانست با نوشیدن آب فراوان هنگام سحر و قبل از امساک ، آب مورد نیاز بدن خود را تأمین کند ، می تواند در طول ماه به اندازه مورد نیاز آب بنوشد و از سائر مفطرات امساک کند – چرا که این شخص بیمار نیست تا بتواند افطار کند – و باید آن روز را قضا کند ، و اگر بتواند از طریقی دیگر که بدون خوردن و یا آشامیدن باعث زیاد شدن بزاق دهان و مرطوب شدن دهان و گلو و در نتیجه دفع ضرر از بدن شود، باید آن کار را انجام دهد ، مانند جویدن آدامس بدون قند و به هم چسبیده که در دهان تکه تکه نمی شود تا وارد معده شود . اما کسی که دچار بیماری است و روزه گرفتن برای او ضرر دارد مانند کسی که کلیه های او درست کار نمی کند و یا به برخی از انواع دیابت مبتلا است ، می تواند افطار کند چرا که دارای عذر شرعی است .
امیدوارم خداوند متعال هر گونه بیماری را از ما ، شما و همه مؤمنان دور کند .
محمد یعقوبی
18 / شعبان / 1441