RAMAZAN AYI ORUCU VE LİSE ALTINCI SINIF GENEL SINAVLARI Muhterem Dinî Mercî Şeyh Muhammed Yakubî (Değerli Gölgeniz Esirgenmesin)

| |defa okundu : 544
  • Post on Facebook
  • Share on WhatsApp
  • Share on Telegram
  • Twitter
  • Tumblr
  • Share on Pinterest
  • Share on Instagram
  • pdf
  • Çıktı al
  • save

 

RAMAZAN AYI ORUCU VE LİSE ALTINCI SINIF GENEL SINAVLARI

Muhterem Dinî Mercî Şeyh Muhammed Yakubî (Değerli Gölgeniz Esirgenmesin)

Biz, lise altıncı sınıfta okuyan bir grup erkek ve kız öğrencileriz, Eğitim Bakanlığı, 06/04/2015 tarihli kararı ile, sınav takvimini Haziran ayının yirmi yedinci günü yani Ramazan ayının 6/15 ila 7/18’inci günlerine denk gelen tarihte başlamasına karar verdi. Bu yıl bizim için kaderimizi belirleyen ve gelecekteki hayatımızın yol haritasını çizen bir yıldır. Oruç tutma ise ders çalışmamıza zarar vermektedir. Özellikle sınavlar arasında yorgunluk nedeniyle dinlenmemiz ve bir sonraki sınava hazırlanmamız gerekir. Bu yıl, Ramazan ayı sıcak yaz mevsimine denk geldi. Sınavlar da üniversitelerde yapılmaktadır. Acaba bu yıl zorunlu günlerde yani sınav günlerinde orucumuzu bozmamıza cevaz veriyor musunuz? Şayed cevaz vermez iseniz bu durumda kasten oruç tutmazsak, fidye vermek ve oruç tutmak gibi yükümlü olduğumuz kefaret nedir?

Değerli Dinî Mercî, lütfen koşullarımızı göz önünde bulundurunuz. Bu yıl, Eğitim Bakanlığı dersleri bir ay erteleyerek bizlere haksızlık etti. Ayrıca ülkede var olan güvenlik koşulları nedeni ile ilk yarıyılda aldığımız derslere çalışmamıza önemli bir katkısı olan yarıyıl sınavlarını da kaldırdı.

Allah’ın Adı İle

Selamün Aleyküm, Allah’ın Rahmeti ve Bereketi Üzerinize Olsun

Çalışma zamanını düzenlemek sureti ile çalışmasına ve geleceğine zarar vermeyecek biçimde bütün gece ve günün uygun zamanlarında dersine çalışabilecek kişilerin, böyle bir program izlemeleri gerekmektedir. Bu yöntem başarılı ve birçok kişi için uygun bir çözüm yoludur.

Daha hızlı ilerlemek isteyen ve çalışmasında daha aktif olma peşinde olanlar ise, sabahları 22 km mesafede olan bir uzaklığa araba ile günlük olarak çıkarak söz konusu mesafeyi katettikten sonra bir şeyler yiyip veya içip daha sonra orucunu bozmuş bir şekilde eve dönebilirler. Bu da şeri yükümlülükten kurtulmanın diğer bir yoludur. Ayrıca mesai saatleri içerisinde şehre gidiş-dönüş otobüslerini kiraladıkları gibi sadece sınav günleri için bile olsa toplu halde bir araba kiralanıp servis gibi kullanılmasında da herhangi bir beis yoktur.

Ama herhangi bir özür olmadan kasten oruç tutmamak caiz değildir. Eğer kişi, oruç tutmaya güç yetireceğine inanıp oruç tutarsa ve orucunu bozmak zorunda kalacak bir durumla karşılaşırsa veya güç yetirilemeyecek bir sıkıntıya düşerse ve bahsi geçen yolculuğa da çıkamayacak durumda ise, bu durumda mevcut zarardan korunmak için ihtiyacı kadar yiyecek veya içecek veyahut ilaç alabilir. İhtiyacından fazlasını almamalıdır. Daha sonra da o günü kaza etmelidir. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Muhammed Yakubî

18 Cemadi’sani 1436.